Artézi Galéria

Kiállítási megnyitó

Varga- Amár László
Munkácsy-díjas festőművész
8AK+ az MKISZ Interdiszciplináris csoport művészeinek kiállítása

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim!

Miért pont 8AK? Hiszen nem nyolc darab a Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov által tervezett 1949-ben rendszerbe állított, és sajnos a mai napig a legnagyobb példányszámban használt ÁK-47-es gépkarabélyáról van szó.
Bár a mai, rohanó, embertelen, agresszív világunkban ez lenne az első, kézen fekvő asszociáció.
Ráadásul 8+1, azaz kilenc. Ez már nekem sem nyolc. Erről Federico Fellini 1963-ban bemutatott, Nyolc és fél című filmdrámája jut eszembe. Az 1900-as évek elején megalakult, új szemléletű művészcsoport, akik 1911-től Nyolcak néven állított ki. Tagjai: Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos.
Az új Nyolcak az irántuk való tiszteletből választották nevüket. Ezzel szemben megalakulásuk prózaibb, bár jelentőségük kimagasló a magyar képzőművészeti életben.
A Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének működik egy interdiszciplináris szakosztálya, innen ered a nyolc rangos művész szakmai, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló kapcsolata.
A Németh Géza által alapított és működtetett ARTÉZI Galéria fogja össze a művészeket.
Az interdiszciplinaritás, a többféle tudományt, vagy művészeti ágat gyakorló és ötvöző alkotók szemlélete. Nevezhetnénk őket polihisztoroknak is, hiszen sokrétű tudással és műveltséggel rendelkező emberekről van szó.
A művész egy érzékeny lokátor, felfogja a társadalom rezgéseit, és reagál azokra.
A maga akadémiáját mindenki kijárja. Ezért fest drámai képeket az építész, készít zongorahang-szobrokat a festőszakon végzett művész, és szerkeszt mértani pontossággal a tanár.
Az alkotók jellemzően a nonfiguratív irányzat képviselői. Valamennyien érett, maguk mögött komoly életművet tudó, rangos, elismert művészek. Az ARTÉZI Galériában rendezett tárlat a harmadik kiállításuk, és reméljük, hogy az út felfelé ível. Mert a klasszikus Nyolcak csoportja, három kiállítás után feloszlott.
Bízzunk a jövőben, mert csak az az igaz, amire emlékszünk.
Ala futura!
„ Ami volt ugyanaz, ami ezután lesz. És ami történt az ugyanaz, ami ezután is történni fog. És semmi nincs új dolog a Nap alatt……..” (A Prédikátor, Salamon könyve I. fejezet)
A polihisztorok a XX. század elején eltünedeztek, mert a tudomány és a művészet olyannyira összetett és szerteágazó ismeretanyaggá bővült, hogy szükség volt résztudományokat alkotni és specializálódni.
De szerencsénkre néhányan még maradtak! Csoporthoz, közösséghez tartozni egy művész számára biztonságot jelent. Az alkotás a nagy számok törvénye alapján nem csapatmunka, hanem egyéni teljesítmény.
BARABÁS MÁRTON, Munkácsy-díjas képzőművész, senkivel sem összetéveszthető, már emblematikussá vált képeket és szobrokat alkot. Az idén 70 éves művész 2021. évi Príma díjjal kitüntetett művésze. A Képzőművészeti Főiskola Festő szakán végzett, de a zongora darabolás lett a végzete. ÉZSIÁS ISTVÁN szobrászművész a magyar konstruktív szobrászat kiemelkedő alkotója. 1974-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskola Szobrász szakán. Anyaghasználata hogy lássuk a fától az erdőt, a fától az alumíniumon keresztül a vasig mindent felhasznál a művészi kifejezés érdekében. Művészeti munkássága mellett, alapító tagja a MADI csoportnak, művésztelepeket vezet és szoborparkokat hozott létre.
KELLE ANTAL az Art Former. A Ferenczy Noémi –díjas művész a Széchényi Művészeti Akadémia tagja. Gazdag életműve mellett a kiállításon installációval szerepel. Ez egy vegyes technikával készült kompozíció. A geometrikus aranytéglalapokkal kitöltött mű egy virtuális kompozícióvá válik.
KOPPÁNY ATTILA festőművész a kiállítás egyik kurátora. A Műegyetem Professor Emeritusa. Az építészmérnöki végzettség letagadhatatlan jegyeivel ábrázol kvázi vagy metafizikus városképeket. A geometrikus nonfigurativizmus harmonikus színvilággal tárul elénk.
MENGYÁN ANDRÁS Munkácsy-díjas képzőművész, designer, professzor. Titulusait még felsorolni is nehéz. Az Iparművészeti Főiskola tanára a Főiskolai Alapképzés Igazgatója a Széchényi Művészeti Akadémia tagja. Elsők között indította el a számítógéppel vezérelt tér és installáció irányvonalát. Az itt kiállított akril, vászon képei lenyűgöző hatásúak!
NEMCSICS ÁKOS képzőművész a kiállítás társkurátora. A művészcsaládba született alkotó a Műegyetem Építész Karán végzett. A Színország Galéria és a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének Interdiszciplináris Szakosztályának a vezetője. Ő is a magyar nonfiguratív festészet jeles képviselője!
NÉMETH GÉZA festőművész, építészmérnök, azaz, polihisztor. Ő a kiállítást megrendező és befogadó ARTÉZI Galéria alapítója, tulajdonosa és vezetője. A szatírikus és drámai figurativítás jegyében alkot. A rusztikus anyagkezelés az elgondolkodtató mélységek, valamint a nézőnek fricskát mutató művei, nem véletlenül nyerték el a zsűri egyhangú döntése alapján a 2021-es Váci Téli Tárlat első díját.
SERÉNYI H. ZSIGMOND Munkácsy-díjas festőművész. Letisztult, nonfigaritív és szinte monokrom, geometrikus és rusztikus, /pamutfonalak felragasztásával készült /művei, mindig új vizuális élményt adnak. Zsigmond több évtizednyi megszállottsággal alkotja ugyanazt, de cáfolja a sajnos sok művészre jellemző mondást, hogyha egy képét láttad, midet láttad! Fiatalos lendülettel újra és újra remek műveket hoz létre.
A + 1 a Nyolcak által meghívott művész!
DÉVÉNYI JÁNOS festőművész a 2012-ben megalakult Keszi-Art Egyesület alapító tagja, és elnöke. A geometrikus művészet egyik jelentős magyarországi képviselője. Ars poeticájából idézve: a geometrikus művészet számára a művészi kifejezés szabadságát adja, képei kvázi meditációs táblák a lét örök törvényei felett.
Hogy egy alkotás mitől jó vagy rossz, az nehezen definiálható, de tökéletesen érzékelhető. A jó mű olyan, mint az érthető nyílt beszéd. A zsigerektől hat az értelemig, és vissza.
Ezt érezzük most!
A kiállítást megnyitom!
Varga- Amár László
Munkácsy-díjas festőművész 2021. november


(Artézi Galéria, Budapest, 2022. január 22. – március 3.)