Untitled Document
Untitled Document
Untitled Document
Lights
VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS
ARTÉZI GALÉRIA
A fotón Németh Géza műterme
VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS
ARTÉZI GALÉRIA
A fotón Németh Géza műterme
vissza
ASPEKTUSOK-fehérvári képzöművészek kiállítása
2021. január 9 - 30.
Büki Zsuzsanna és Szentes Ottokár
bevezetö szöveg: Németh Géza képzöművész
Aspektusok

Mondhatjuk, hogy a művészet az igazságot keresi. De az igazsághoz sokféle út vezet.
Teilhard de Chardin „Az emberi jelenség” c. művében azt írja, hogy Isten folyamatosan valósítja meg önmagát.
Ezt a paradoxont alkalmazhatjuk az igazságra is. Igazság ugyanis csak akkor létezik, ha a fogalmat megalkotjuk. De ha a fogalom létrejött, akkor definiálni kellene, azonban meglévö szókincsünk a maga lineáris struktúrájával nem igazán alkalmas erre.
A definició egy végtelen mondat lenne, ami az összes szavunkat tartalmazza és még annál is többet. Persze a sorrend fontos.
A művészet sokkal alkalmasabb ennek megfogalmazására, mert nem lineáris és mert kétkulcsos kódot használ, a kód egyik fele a művésznél van, a másik fele a befogadónál.
Arthur C. Clarke egyik zseniális novellájának címe: „Isten kilencmilliárd neve”, amely egy legendát dolgoz fel, hogy ha Isten összes valódi neve elhangzik, akkor vége a világnak.
Isten lehet az Igazság szinonimája és a valóság pedig nem más, mint a fogalmak végtelen áradata.
Az Artézi Galéria jelen kiállítása 15 Fehérváron élö és alkotó művész munkáit mutatja be sokféle műfajban és sokféle stílusban. Mindegyik művész a saját igazságát igyekszik megfogalmazni, remélve, hogy azok hozzájárulnak - szűkebb értelemben a saját koruk, tágabb értelemben az élet jobb megértéséhez.
Ha tudják - ha nem, lényegében a igazság aspektusait tárják fel, segítenek abban, hogy elhangozzon Isten kilencmilliárd neve.
A világjárvány sokkja és a digitális paradigma váltás elbizonytalanító hatása különösen indokolja, hogy találkozzunk kultúrális értékekkel
A művész házaspár Büki Zsuzsanna és Szentes Ottokár - a kiállítás kurátorai - szivesen vállalták a kiállítás szervezését.
Köszönet érte.

Budapest, 2020. december

vissza
Copyright © Artézi Galéria Webdesign © Németh Géza az Artézi Galéria művészeti vezetője